Close Menu
Style&MoreStyle&More
    Facebook Instagram
    כתבות מובילות:
    • K-Beauty עולם הביוטי הקוריאני: המהפכה שמטלטלת את עולם היופי
    • יוקרה שקטה: איך לאמץ את הטרנד הכי מדויק בסטייל
    • כיצד להצעיר את העור והנפש: סודות ה-Wellness מיפן וסקנדינביה
    • כל מה שאת צריכה לדעת על הזרקות בוטוקס וחומצה היאלורונית: המדריך המלא למראה צעיר וזוהר!
    • מסעדת DOT – חוויה קולינרית חדשה בנווה צדק, שלא תרצו לפספס!
    • הטרנדים החמים בתחום הקוסמטיקה לחורף הקרוב
    • קורס צלילה לילדים: יוצאים להרפתקה
    • הידעת? נשים הן שחקניות פוקר מעולות!
    Facebook
    Style&MoreStyle&More
    • לייף סטייל
    • קולינריה
    • שיווק
    • בריאות
    • קריירה
    Style&MoreStyle&More
    קולינריה

    שמן זית – מורה נבוכים

    26/10/2023342 צפיות
    Facebook Twitter WhatsApp Email Telegram

    שמן זית הוא אחד ממוצרי הבסיס של המטבח המקומי והים תיכוני ואחד מסמלי הקשר שלנו לאדמה ולחקלאות ארץ ישראלית. במקביל להפיכת המטבח הים תיכוני לטרנד עולמי, ענף שמן הזית בארץ עבר במהלך תקופת הקורונה מהפך: החזרה שלנו לבישול ביתי אותנטי גרמה לנו לרצות להבין יותר את עולם שמן הזית שאנו צורכים.

    מה שקרה בעולם היין, קרה גם בנישה של שמן הזית: למדנו לטעום שמן זית ולבחור אותו על פי המאפיינים הייחודיים של זן הזיתים, ולא רק על פי המחיר; הבנו ששמן זית איכותי קונים בחביות פח; הכרנו מושגים כמו "חמיצות" ו"כבישה קרה", ולמדו כיצד הם משפיעים על טעמו של השמן. וגם למדנו לקנות שמן זית כחול לבן, כזה שמיוצר בארץ מזיתים שגדלו על האדמה שלנו.

    אם בעבר הישראלים נהגו לקנות שמן זית מאיטליה או מספרד, בלי התייחסות לאיכות או לזן הזית, היום דברים נראים אחרת: שמן זית ישראלי תופס מקום של כבוד, עם מספר הולך וגדל של מגדלים, בתי בד וזני זיתים. בשנים האחרונות אף נוספו בתי בד חדשים לבתי הבד המסורתיים, אותם הקימו בעלי משקי בוטיק אורגניים המגדלים בעצמם את הזיתים. וכן, שמן הזית הישראלי גם זכה במדליות בתחרויות שמן זית בעולם.

    שמן זית ישראלי

    אז היום אנחנו יודעים שקוריניאק וברנע הם שמות של זנים, ואנחנו מבינים שלשמן זית מהמסיק הראשון יש סגולות משלו. שפים נחשבים יצרו לעצמם שמן זית פרייבט-לייבל וגם שילבו אותו לא רק בסירים ובבישולים אלא גם בקינוחים. אם הייתם הולכים למסעדה ופוגשים על השולחן לחם מחמצת ושמן זית איכותי לצדו, זה אולי היה מרגיש לכם מובן מאליו, אבל לא כך היה המצב לפני עשור.

    שמן זית ישראלי מיוצר לרוב במשקים משפחתיים, המתמחים בגידול זיתים, וגם ביקבים ובמשקים חקלאיים שבהם כמה ענפי גידול וייצור. המובילים מקבלים את תו האיכות של מועצת הזית, ויש גם כאלה שעובדים ללא התו. עשרות מותגי שמן זית נמכרים היום בישראל, ואפשר למצוא אותם במעדניות ובחנויות מתמחות.

    וכמו כל עולם הקולינריה והחקלאות, משבר הקורונה הגיע גם לכאן, ואילץ את כולנו לאמץ את שיטת החקלאות הישירה שמביאה עד הבית מותגי פרימיום של מוצרים, ובהם גם שמן זית, כאלה שטרום פרוץ המשבר אפשר היה לפגוש רק במסעדות.

    הזנים הפופולריים בישראל

    שמן זית היה מאז ומתמיד בסיס התזונה הים תיכונית. בעולם גדלים למעלה מ-2,000  זני עץ זית, חלקם לא מסחריים. הזנים מתחלקים לשלוש קבוצות: זיתים לשמן, זיתים למאכל וזיתים  דו תכליתיים.

    תעשיית שמן הזית הישראלית העכשווית הולכת ומשתבחת הודות לחקלאים שמשקיעים בהפקתו את נשמתם, פעילותו של ענף הזית וכניסתו לתוקף של תו התקן החדש של ארגון השמן העולמי. לצד הזנים המסורתיים, מטופחים זנים פרי פיתוח ישראלי וזנים מאירופה מתאקלמים כאן בהצלחה ומגלים גווני טעמים שונים מאשר במכורתם.

    מהזן הסורי המסורתי שגדל בחקלאות בעל (ללא השקייה) מופק שמן בעל מרירות וחריפות מודגשים והוא עדיין הזן הנפוץ ביותר בישראל.

    כמעט בכל כרם זית ישראלי מגדלים ברנע . הזן הוא  פרי פיתוח ישראלי, שפותח במקור לאקלים הנגב היבש והאדמה המליחה וכבש את העולם בהצלחה. אחוז השמן בפרי גבוה יחסית. הוא מפיק טעמים שונים בכל אזור גידול. שמן מברנע שגדל בנגב הוא פירותי, באדמת הגולן הגעשית הוא פירותי בעל חריפות ומרירות בינוניים. בדומה לעולם היין, שם קברנה סוביניון מבורדו אינו דומה לזן שגדל בעמק האלה וכדומה.

    זן פישולין מקורו בפרובנס בצרפת. הפרי גדול יחסית ובעל תכולת שמן גבוהה. הוא חריף ומריר ועשיר בנוגדי חימצון.

    למי שמעדיף שמן בעל טעמים עדינים כדאי לדעת שדווקא מרירות גבוהה מעידה על תכולה גבוהה של פוליפנולים (נוגדי חימצון) החיוניים לבריאות. כזה הוא הקורטינה שמוצאו בדרום איטליה. השמן מתאפיין בארומות חזקות של זית ירוק וטרי ולמרירות והחריפות המורגשות בגרון סיומת ארוכה. הוא משתלב בתבשילים עשירים של גבינות, פסטה ובשרים.

    לקורנייקי, הזן השכיח ביוון, מקום מכובד בין הזנים שהתאקלמו בארץ. הזית קטן מאוד ונחשב לשמן בעל טעמים אגרסיביים, שופעים ארומות של דשא קצוץ ועלים ירוקים.

    שני השמנים העדינים ביותר הם לצ'ינו, זן טוסקני בעל ניחוחות פרחוניים וטעם עדין מדי, עד כדי ניטרליות, וארביקינה, זן רווח בצפון ספרד הוא שמן עדין וקליל ללא מרירות וחריפות. הם פופולריים בקרב שוחרי הטעם העדין מאוד ומשתלבים בכל מנה. ערכיהם הבריאותיים נמוכים.

    כתבות דומות

    קולינריה

    מסעדת DOT – חוויה קולינרית חדשה בנווה צדק, שלא תרצו לפספס!

    15/09/20243,315 צפיות
    קולינריה

    טיול משפחתי – גלו את היופי הקסום של צפון יוון

    08/02/20243,308 צפיות
    לייף סטייל

    גלו את היעדים הכי חמים בישראל לטיול בלתי נשכח בפסח 2024

    30/01/20242,619 צפיות
    כתבות נוספות:

    השראה: הטרנדים הלוהטים ביותר לעיצוב הבית

    29/03/2024

    שגרת עבודה מהבית במספר צעדים פשוטים

    14/12/2023

    גבינות איכותיות אונליין

    05/10/2023

    המדריך המלא לעצמאיים בישראל, איך לשרוד כלכלית בזמן המלחמה!

    05/01/2024
    טען עוד...
    • בריאות

    גלו את קסם הפילאטיס: מדריך למתחילים

    17/05/2024

    שחררו את הספורטאי הפנימי שלכם: כבשו את אתגר המרתון

    15/02/2024
    • קריירה

    הידעת? נשים הן שחקניות פוקר מעולות!

    02/08/2024

    המדריך המלא למרקטינג אוטומיישן: המפתח שלך להצלחה

    11/06/2024
    • קולינריה

    מסעדת DOT – חוויה קולינרית חדשה בנווה צדק, שלא תרצו לפספס!

    15/09/2024

    טיול משפחתי – גלו את היופי הקסום של צפון יוון

    08/02/2024
    • שיווק

    המדריך המלא למרקטינג אוטומיישן: המפתח שלך להצלחה

    11/06/2024

    איך לעצב בקלות באמצעות Canva

    11/05/2024
    • לייף סטייל

    K-Beauty עולם הביוטי הקוריאני: המהפכה שמטלטלת את עולם היופי

    17/03/2025

    יוקרה שקטה: איך לאמץ את הטרנד הכי מדויק בסטייל

    02/11/2024
    Copyright © 2025 Style&More. All rights reserved
    • צור קשר |
    • תנאי שימוש |
    • הצהרת נגישות

    הקלד למעלה ולחץ Enter לחיפוש או לחץ Esc לביטול